Választás a francia munkásoknak: India vagy a munkanélküliség

Felháborodást okozott vasárnap egy francia textilgyár, miután választás elé állította munkásait: vagy elküldik őket, vagy a cég indiai üzemébe kerülhetnek, ahol jelentősen kevesebb pénzért tovább dolgozhatnak. A Carreman nevű cég vezetői szerint egy "ostoba" törvény előírásának tettek eleget ezzel az ajánlattal.     Nyomtatás

A Franciaország délnyugati részén található üzem kilenc munkásának ajánlotta fel a cég a lehetőséget, hogy tovább dolgozhatnak a vállalat indiai üzemében. A bangalore-i egységben 68 eurónak (húszezer forint) megfelelő összeg a havi bér, hatnapos munkahét mellett. A Carreman egy ezereurós bónuszt is felajánlott munkásainak, és az Indiába szóló repülőjegy árát is megtérítették volna.

A francia CGT szakszervezet egyik tisztségviselője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az ajánlat "elképedéssel vegyes dühöt" keltett az üzem munkásai között, akik szerint "egyértelmű, hogy senki sem fogja elfogadni az indiai állást".

Az átlagos havi fizetés Franciaországban 1321 euró (365 ezer forint) – írta az AFP, míg a francia üzem dolgozói az RFI francia rádió cikke szerint 1800 eurót (félmillió forint) is megkereshetnek.

Francois Morel gyárvezető elmondta: egy törvény kötelezővé teszi, hogy a cég más üzemeiben állást ajánljanak fel azoknak, akiket el akarnak bocsátani, még akkor is, ha az Indiában van. "Tudom, hogy ostobaság, de a törvény az, ami ostoba" – nyilatkozta a gyárvezető.

Az RFI cikkében ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a cégnek van egy másik gyára Franciaországban és egy Romániában is.

Független hírügynökség

This entry was posted in magyar. Bookmark the permalink.