Ingatlandó – Nem fizetünk az ő hitelükért!!

A vagyonadó egyrészt lehet az egyenlőtlenségek kiegyensúlyozásának eszköze. Másrészt persze a neoliberális gazdaságpolitika vagyonnak tekint mindent, megadóztat minden, különbségtétel nélkül.  Hogy minek és hány százalékát kellene befizetni, arról semmit nem tudni. Mi is a helyzet nálunk ezügyben? Gyakorlatilag nincs szociális bérlakás rendszer Magyarországon. Akik mégis bérlakásokban laknak, priviligizáltak, beágyazódtak a korrupt önkormányzati rendszerbe, kiszolgálják a helyi rezsimeket. Ezért aztán ha valaki lakni akar valahol, általában vagy bérel (magántulajdonostól, főként feketén), vagy hitelre vásárol. A hitelesek nagyrésze devizahiteles, vagyis az utóbbi félévben kb. másfélszeresére nőtt a törlesztőrészlete. És akkor még mellette nő a munkanélküliség, folynak a leépítések. És akkor még fizessenek adót azért is, hogy olyan lakásban laknak, ami gyakorlatilag a banké?! Ettől még nem értünk egyet azzal, hogy mindenki vonuljon vissza a saját kis tulajdonába, s igen, a gazdagok fizessenek! De Magyarországon nem realitás az általános ingatlanadó! (A luxusadó meg nem keresztülvihető…) Nem csak a behajtókat, az APEH-et és a rendőröket kell elzavarnunk közösen, de az összes neoliberális szemetet, akár a kormányban, akár az ellenzékben ülnek! Nehogy azt higyje bárki, bármelyik párt, ha kormányra kerülne, ne ugyanezt csinálná! Hiszen úgys az IMF kezében van a végső döntés! Ki kérdezett meg minket, akarunk-e újabb IMF hitelt?! Ki kérdezte meg, hova menjen az a pénz, a bankokhoz vagy az embereknek?! Minden politikus takarodjon! Meg kell védeni magunkat, közösen, a kilakoltatások ellen! Nem fizetünk az ő hitelükért!!

a Figyelőnet szerint
Még idén:

– 25 százalékos lesz az áfa általános kulcsa (Ez jó 4 százalékos fogyasztói áremelkedést jelent változatlan adóalapot feltételezve. Ha a kereskedők a csökkenő kereslet miatt nem hárítják át az egész adónövekményt a fogyasztóra – amire azért jó esély van – az általános áremelkedés ennél kisebb lesz).
– Belép egy új, kedvezményes, 18 százalékos áfakulcs a tejre, tejtermékekre, pékárura, távhőre.
– Jövedéki adók megemelése (üzemanyagok, dohányáruk, szeszes italok) átlagosan 5-6 százalékkal.
– Az alsó szja-sávhatár kitolása 1,9 millió forintig („ha a makropálya megengedi", visszamenőlegesen, január elsejétől, „még egyeztetés alatt van" – ez az intézkedés egyébként megegyezik Gyurcsány egyik márciusi ötletével. Ez havi bruttó 158 333 forint fölött jelentene havi 3000 forint megtakarítást, havi bruttó 141 667–158 333 forint között meg valahol 1 és 3000 forint közötti összeggel emelkedne meg a nettó fizetés, illetve ennek hatszorosa térülne vissza a visszamenőleges hatályú bevezetéssel – amint azt az FN már az exkormányfő márciusi ötletekor kiszámolta.
– 5 százalékpontos járulékcsökkentés a minimálbér kétszereséig.

Jövőre:

– Általános, értékalapú ingatlanadó. Az adó progresszíven emelkedik, s "a méltányossági elvek" is szerepet kapnak majd, így a nyugdíjasok mentesülhetnek majd a megfizetése alól.
– Megszűnik a vállalkozások különadója, a társasági adó 19 százalék lesz.
– 5 százalékpontos járulékcsökkentés a teljes jövedelemre.
– Lesz szuperbruttó, a bérjövedelem annak munkaadó által fizetett járulékaival együtt képez majd adóalapot. Ezzel megvalósul a GKI vezetőjének, Vértes Andrásnak, a kérészéletű miniszterelnök-jelöltnek, de annál sikeresebb Amway-ügynöknek az ötlete, bár a részleteket ő kicsit másképp gondolta.
– Eho (jelenleg 1950 forint/hó/fő) eltörlése (ez egy gesztus a kkv-k felé, a nagyvállalkozók dominálta Reformszövetség fölemelte volna 5000 forintra).
– Szja-sáveltolás 4-5 millió forintig, kulcsok csökkentése 15-17, 33-35 százalékra.
– „Járulékalapnak a tevékenység való értékéhez való igazítása” – áll az előadás egyik diáján, ezt Bajnai nem fejtette ki részletesen. Ez aligha jelenthet mást, mint valamiféle hajtóvadászatot a zsebbe pluszpénzt adó, minimálbérre bejelentetteket foglalkoztatókra.
– Adóparadicsomba menekített jövedelem és vagyon megadóztatása.
– Adókedvezmények, adómentességek korlátozása (s erről lehet egyelőre a legkevésbé részleteket tudni).

This entry was posted in magyar, nem fizetünk az ő válságukért!. Bookmark the permalink.